V celjskem Zdravstvenem domu potrjena okužba dežurne zdravnice

Celje
Typography

V celjskem zdravstvenem domu so potrdili okužbo njihove zdravnice, ki dela v dežurni službi ZD. Zdravnica je že v domači izolaciji, prav tako pa se bo testiralo vse, ki so v teh dneh prišli v stik z njo.

Kot so v ZD Celje pojasnili za STA, so vse njegove sodelavce izolirali in jih bodo poslali na odvzem brisa. Prostore so razkužili in očistili, glede na rezultate testiranj pa bodo ukrepali dalje.

Ker je šlo za stik z okuženo zaposleno, ko ta še ni kazala znakov bolezni, v celjskem zdravstvenem domu po posvetu z epidemiologinjo menijo, da to pomeni majhno verjetnost okužbe.

Za razporeditev delavca brez znakov bolezni ima sicer predstojnik oddelka več možnosti, so pojasnili. Zdravstveni delavec lahko ves čas dela s kirurško masko, obravnava tudi bolnike, če ni druge možnosti, če pa zboli, zanj velja enak postopek kot pri vseh drugih okuženih.

Pri drugi možnosti takšen zdravstveni delavec dela sam na delovnem mestu, a samo administrativna dela, telefonske posvete in podobno, da s tem omejijo stike z drugimi zaposlenimi. Lahko pa tudi ostane doma za sedem dni od dneva, ko je njegov rizični stik postal simptomatski, in gre na odvzem brisa.