Število okuženih v šmarskem domu upokojencev še naprej narašča

Kozjansko
Typography

Število okuženih v domu upokojencev v Šmarju pri Jelšah še naprej narašča, nekaj oseb, ki so zbolele za covidom-19, pa se je že pozdravilo, je neuradno izvedela STA. Koliko je danes okuženih v domu, ne razkrivajo. V sredo je bilo okuženih 60 stanovalcev in 15 zaposlenih, od tega jih je pet hospitaliziranih v celjski bolnišnici.

Doslej je zaradi okužbe z novim koronavirusom umrlo šest stanovalcev doma.

Po navedbah štaba Civilne zaščite zahodne Štajerske so okuženi zaposleni v domači izolaciji, vsi okuženi stanovalci pa so nameščeni v izoliranem delu doma. Glede na število obolelih zaposlenih se v šmarskemu domu upokojencev soočajo s pomanjkanjem oskrbovalnega kadra.

Zato jim v sredo na pomoč priskočilo pet zaposlenih iz Zdravstvenih domov Šmarje pri Jelšah, Celje in Slovenske Konjice ter štirje zaposleni iz Medical centra Rogaška. Iz zdravilišča v Rogaški Slatini so danes sporočili, da imajo oblikovani dve ekipi, ki se v 13-urnem delovniku v šmarskem domu upokojencev dnevno izmenjujeta.

Za te potrebe so tako prerazporedili 10 zaposlenih, med katerimi so srednje in diplomirane medicinske sestre, medicinski tehniki, diplomirani zdravstveniki in bolničarji. Eden izmed zaposlenih pa se je okužil z novim koronavirusom.

Po oceni direktorice šmarskega doma upokojencev Gordane Drimel je novi koronavirus izredno agresiven, širi se hitreje, kot so pričakovali. V domu izvajajo vse mogoče ukrepe s sredstvi, ki jih imajo na razpolago. Ker se bolezenski znaki še pojavljajo, pričakuje porast števila potrjenih okužb tudi v prihodnje.

Dodatne brise bodo odvzemali po navodilih zdravnika. Vsi stanovalci so pod nadzorom zdravnikov primarne ravni in infektologa. Zaposleni v domu vseskozi poostreno spremljajo zdravstveno stanje in o vseh morebitnih spremembah in počutju sproti obveščajo svojce.